понедељак, 11. мај 2009.

KOREKTOR NI U MISLIMA

SAMO JEDNO HOTELSKO PREDUZEĆE U HERCEG NOVOM SNIZILO CIJENE

Herceg Novi – Lokalna uprava u Herceg Novom, kako su kazali u Sekretarijatu za ekonomske poslove, preduzela je više mjera za pomoć turističkoj privredi i privlačenje turista iz okruženja.
Danica Sjerković iz te opštinske službe kazala je da bi ugostitelji i hotelijeri mogli da snize cijene barem za onoliko koliko im je opštinskom odlukom umanjen porez na potrošnju - sa pet na četiri procenta.
Njima je upućena preporuka da snize cijene kako bi se spasila sezona, ali su, za sada, rijetki raspoloženi za to.
Među njima je “Vektra Boka” koja je snizila cijene u hotelu “Plaža” za šest odsto, a u restoranima i kafeterijama za 12 procenata.
Ostali hotelijeri, za sada, samo najavljuju mogućnost da pojeftine usluge.
Uprkos apelu Opštine, ni prevoznici još nijesu snizili cijene.
Hercegnovski taksisti u dvije firme, kod kojih je kilometar duplo skuplji nego u Podgorici, imali su „akciju“ pojeftinjenja prevoza na 40 centi po kilometru, ali su vožnju u aprilu ponovo poskupili na 70 centi sa minimalnom cijenom vožnje od 1,3 eura.
Prva gradska javna firma koja je snizila cijene je Agencija za upravljanje parkinzima i garažama - sat parkiranja na hercegnovskim ulicama u centru grada je 70 centi, a u drugim djelovima opštine pola eura, koliko košta i sat u garažama i na parkiralištima.
Opština je odlučila da ove godine ne primjenjuje odluku o načinu i rokovima plaćanja turističke takse koja se odnosi na oporezivanje vlasnika vikend stanova. Time se njima odlaže naplata jednog eura po kvadratu stana.
Firmama će, kazali su u Opštini, biti ponuđena mogućnost da porez na nepokretnosti plaćaju u više mjesečnih rata, a odluka o porezu na firmu biće korigovana tako što će porez obračunavati na osnovu godišnjeg prihoda.


Smještaj od 10 do sedamdeset eura

Opštinsku preporuku, kao i apel na nivou države, poslušalo je Udruženje turističkih agencija, koje je objavilo za oko 30 odsto niže cijene nego lani.
Po tom cjenovniku, smještaj u sobi prve kategorije u glavnoj sezoni košta 12, a u sobama druge kategorije 10 eura.
U predsezoni i postsezoni, cijene smještaja su niže od tri do četiri eura. Apartmanski smještaj u julu i avgustu koštaće, po cjenovniku UTA, od 35 do 70 eura, a van sezone od 25 do 40. Za ishranu u restoranima u sezoni treba izdvojiti od 10 do 13 eura dnevno, a u vansezoni od osam do 12.
Vijesti