среда, 13. мај 2009.

U VOJNOJ BOLNICI MELJINE SNIZILI CIJENE USLUGA

Herceg Novi – Da bi privukao pacijente i poboljšao punjenje kase, Centar vojnomedicinskih ustanova u Meljinama je snizio cijene u svom Zavodu za rehabilitaciju.
Zavod ima 150 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, ali ih je samo oko 30 odsto popunjeno.
“Kada bi znali za cijene terapija u ovoj ustanovi, Novljani bi vjerovatno češće svraćali u nju, ali i gosti sa strane”, poručili su iz CVMU.
Zamjenica upravnika Vojne bolnice, fizijatar dr Bruna Lončarević, kazala je da se fizikalna terapija u Zavodu za rehabilitaciju obavlja na najsavremenijim aparaturama za elektroterapiju i u dva bazena.
Imaju hidroblok sa podvodnom masažom i velike „leptir kade“ za vježbe, ali sada tu, uglavnom, dolaze pacijenti sa baro komore.
“U termoterapiji primjenjujemo liječenje parafinom, toplim oblogama sa švedskim travama i igaljskim blatom. Za liječenje teških i bolnih stanja koristimo najsavremenije lasere. Jedina smo ustanova u Crnoj Gori sa stolom za ekstenziju koji se koristi kod bolesti kičmenog stuba. Bolesnike na tom stolu razvlačimo do 20 centimetara da bi oslobodili prostor između kičmenih pršljenova”, kazala dr Lončarević.
Terapije koje se obavljaju u Meljinama, u odnosu na ostala lječilišta u Igalu, su najjeftinije.
Primjera radi, u Meljinama se masaža cijelog tijela naplaćuje 10, a parcijalna, masaža leđa, ruku ili vrata, pet eura.
Četiri dnevne terapije za pacijenta koštaju 12 eura.
Elektroterapija košta od tri do pet, ultrazvučna terapija dva, vježbe od tri do pet, topla pakovanja tri, dok za terapiju igaljskim blatom treba izdvojiti pet eura.
Dan u Zavodu za rehabilitaciju sa svim terapijama košta 30 eura, pet eura manje nego ranije.
Dan boravka i liječenja u Mediteranskom centru u Igalu košta 77, a u Prvoj fazi 44 eura.
Cijena polupansiona sa terapijama u Igalu je snižena jedino u Centru za odmor i rekreaciju, gdje za jedan dan treba platiti 32 eura.
Lončarević je napomenula da se pri dolasku na terapije obavlja besplatan ljekarski pregled, te da ljekar uvijek prati tok terapije.
S.R.