петак, 1. мај 2009.

NAJLJEPŠI SPOT O CRNOJ GORI !

Pretražujući you tube, u potrazi za nečim što bih mogla staviti na svoj web blog, naletjeh na ovaj spot, koji je po meni najbolje urađen i zaista mislim da bi ga trebali staviti kao reklamu za Crnu Goru na svim najgledanijim programima poput CNN-a , BBC-a, National Geographic -a, Channel Travel - a.... Ovo je zaista predivno, prosto dok ga gledate prolaze vas trnci, i u srcu osjetite ponos zato što ste Vi baš odabrani da živite u ovoj Bogom danoj zemlji...

IZLETIŠTA


Iz hercegnovske luke svakodnevno isplovljavaju izletnički brodovi i čamci za Rose i Žanjice na Luštici, do ostrva Mamule, Njivica i Igala, a neki brodovi plove Bokokotorskim zalivom sve do Risna, Perasta i Kotora. Prevoz se može ugovoriti i unaprijed ili za neku drugu destinaciju, na primjer za Budvu, Sveti Stefan ili za Dubrovnik.

Od izleta u lokalnom okruženju nešto su rijeđi oni koji se organizuju ka planinskom zaleđu, tj. Borićima, Vrbanju, Orjenu...
  • ŽANJIC - Južno od naselja Rose, u ambijentu starih maslinjaka, nalazi se atraktivna uvala Žanjic. Velika plaža od bijelih oblutaka i kristalno čistim morem, zaštićena je od vjetrova Rtom Arza.
  • PLAVA ŠPILJA - je jedna od najatraktivnijih u nizu pećina koje se nalaze na poluostrvu Luštica. Svoj naziv je dobila po neobično plavoj boji koja nastaje tokom vedrih dana, refleksijom sunčevih zraka koji se odbijaju o njenu površinu.
  • OSTRVO MAMULA - Kružnog je oblika, prečnika 200 m, obraslo niskom vegetacijom sa malom plažom i pristaništem na sjevernoj strani. U vrijeme oba svjetska rata na ovom ostrvu je bio zatvor i kao znak sjećanja na taj period postavljena je spomen ploča.
  • MIRIŠTE - Ova mala uvala skoro da je nerazdvojni dio uvale Žanjic, a ispred uvale se nalazi školj-otočić Mala Gospa sa renoviranom srednjevjekovnom Bogorodičinom crkvom. Na samom Rtu nalazi se tvrđava koju su prvi put izgradili Rimljani da bi kontrolisali ulaz u zaliv.
  • ROSE - Na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica, nasuprot Herceg Novog, nalazi se naselje Rose. Tu je nekada bila stara grčka naseobina Porto Rose koju su razrušili Saraceni u IX vijeku, a dokrajčili mnogi zemljotresi. Ima oblik tipične male mediteranske varošice sa kućama zbijenim i poređanim ispred pristaništa - rive, dobro zaštićenom od vjetrova. Mjesto je okruženo bujnom vegetacijom čempresa, borova, maslina, hrastova, oleandera, lovora i makije.
  • BORIĆI - Na 14 km od Herceg Novog, na visini od 850 m, asfaltnim putem , stiže se do planinske kuće „Borići", koja, pored dvadesetak kreveta, ima i restoran, a pruža i prekrasan pogled na Bokokotorski zaliv.
  • ORJEN - je najviša planina na Jadranu (1895 m). Četiri su osnovna područja ove planine: ZUBAČKI UBLI, VRBANJSKO PODRUČJE (sa skijaškim terenima SUBRE), CRKVIČKO PODRUČJE i područje BIJELE GORE (sa najdužim snježnim pokrivačem).