понедељак, 20. април 2009.

SAHAT KULA

AGENCIJA ZA IZGRADNJU I RAZVOJ HERCEG NOVOG POKRENULA INICIJATIVU ZA REVITALIZACIJOM SAT KULE




Simbol grada u novom ruhu


Na inicijativu Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, koja se odnosi na sanaciju i uređenje, te samim tim i turističku valorizaciju Sahat kule, nedavno je, ovaj simbol grada, obišla i ekipa Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora.

Prema riječima arh Slobodana Popovića, direktora Agencije, unutrašnjost objekta nalazi se u prilično ruiniranom stanju, te je potrebno uz saglasnosti sa Zavodom, sačiniti kvalitetan projekat sanacije kule, za šta je potrebno i vrijeme i novac. Iako će do realizacije, ovako značajnog projekta za grad, najvjerovatnije prohujati još vjetrova juga, a na staru Toru - kako je Novljani nazivaju, ugnijezditi još mnogo golubijih jata, sama inicijativa, vrijedna je svake pažnje.

Ružica Ivanović, direktorka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kazala je, da će ova Ustanova, po pitanju ovog značajnog projekta postupiti po uobičajenom načinu rada, te najprije izvršiti neophodna arhitektonska istraživanja, kako bi se otkrio prvobitni oblik Sat kule, koja je izgrađena sredinom 19 vijeka.

Također ćemo koristiti i proučiti svu raspoloživu dokumentaciju, stare planove, gravire i fotografije, radi ispitivanja geneze kule, nad gradskim vratima. Biće to prilika, da se ispita i dio gradskog zida, otkriju i dokumentuju podaci o starijem dijelu gradskih bedema, pri čemu će se pored ostalog, koristiti i crtež Fedora Karačaja iz 1837. godine, na kojem je prikazan zapadni gradski zid, prije izgradnje sadašnje kule. S obzirom da Sat kula, svojim izrazito raščlanjenim arhitektonskim rješenjem i uopšte svojim oblikom, odnosno izgledom, predstavlja ukras i jedan od znakova prepoznatljivosti u vizuri Herceg Novog, planiranim uređenjem, poboljšaće se, njeno cjelokupno stanje, posebno eneterijer ali i prostor oko nje. Na taj način, stvorili bi se uslovi da kula bude dostupna i stručnoj javnosti i posjetiocima, što će predstavljati njenu valorizaciju i prezentaciju, objasnila je Ivanović.



Projekat je značajan i zbog toga što sama Sahat kula, sa stepeništem koje ispod nje teče poput okamenjene rijeke, još od 19 vijeka predstavlja simbol grada, koji spaja dva najatraktivnija hercegnovska Trga, Belavistu u Starom gradu i Trg Nikole Đurkovića. Otvaranje Tore, za turističke posjete, značilo bi mnogo za kompletnu valorizaciju Starog grada, i pružila znatiželjnicima priliku da sa jednog od najljepših vidikovaca, bace pogled na kameno jezgro Hercega među gradovima i modrinu zaliva u kojem se ugnijezdio.

Za sada Sahat kulu od posjetilaca “štite” ruinirane stepenice i čvrsto zabravljena gvozdena vrata. U njenom pasažu, sa lijeve strane, posjetioci mogu vidjeti bareljef osnivaču grada bosanskom kralju Tvrtku prvom Kotromaniću, rad vajara Afrana Hodžića. Ispod bareljefa su dva natpisa, prvi pisan bosančicom a drugi srpskim jezikom. Tekst pisan bosančicom, uzet je iz Povelja kralja Tvrtka prvog, pisane Dubrovačkoj republici. Sa desne strane prolaza, nalazi se statua “ Crne Bogorodice”. Legenda o njenom nastanku kaže, da su se tokom borbi između Turaka i Mlečana, 1687. godine, tri Peraštanina, zaklonila iz drveta masline. Topovsko đule, pogodilo je maslinu, koja im je na takav način spasila živote, a tri Peraštanina su se zarekla da će upravo od tog nagorjelog drveta, u znak zahvalnosti, napraviti skulpturu Majke Božje. Tokom konzervatorskih i restauratorskih radova 2003. godine, kojeg je sa ekipom hercegnovske JU Muzej i galerija, radio Goran Skrobanović, slikar/konzervator, utvrđeno je, da je statua zaista i načinjena od maslinovog drveta.

Inače, Sahat kula, izgrađena je u doba turske vladavine, o čemu svjedoči zapis na arapskom jeziku, koji se nalazi lijevo od gradskih vrata. Na njemu piše “ Ovu jaku kulu, po naredbi sultana Mahmuda, podiže 1078. - 1667. godine Mustafa aga, poslužitelj u sultanovoj džamiji”.


Na mjestu Sahat kule, nekada su se nalazila vrata za ulaz u Stari grad sa njegove zapadne strane. Oko spoljnjih zidova bedema, nalazio se potkop, kojim je tekla voda. Za ulazak u grad, odnosno zatvarnje vrata grada, koristio se drveni most.

Sam Potkop zadržao se mnogo duže, nakon izgradnje Sahat kule, te je zatrpan tek u 19 vijeku.