среда, 29. април 2009.

PERAŠKA VRATA

Kratkotrajna nada za oslobođenje Herceg Novog zbila se u vrijeme mletačko-turskog rata 1538. godine, kada je grad, ponajprije pregnućima španjolske flote pod vodstvom Andrije Dorije, vraćen u kršćanski posjed (12. srpnja 1538.). U borbi za grad sudjelovali su - uz pretežite španjolske postrojbe - i brodovi pod stijegom Mletačke Republike i Papinske države.

"Peraška vrata"

Važan prinos dali su ratnici iz Perasta, umiješni u nizu bitaka diljem južnodalmatinske i bokeljske bojišnice, a u spomen na njihov ratni pothvat jedan od osvojenih gradskih prolaza nosio je još dugo ime Peraška vrata. Vjeruje se da iz vremena španjolske uprave nad gradom potječu i temelji utvrde Španjola, dograđivane u kasnijem, mletačkom razdoblju vlasti nad Herceg Novim.
Opsadu i kršćansko zauzimanje grada pratila je, kao što će se to i u budućnosti višestruko ponavljati, pohara susjednoga, konavoskog područja, koje su vojne snage (ponajprije plaćeničke) izvrgnule teškim pljačkama i razaranjima.
Uprava članica Svete lige nad Herceg Novim nije potrajala dugo. Već u ljeto 1539. godine, koristeći odsutnost zapovjednika Dorije, sjedinjene snage hercegnovskog i albanskog paše, uz pomorsku potporu (120 brodova) vojskovođe grčkoga podrijetla Hajredina Barbarosse (Khair Ad Din), zajednički su, s kopna i mora, napale Herceg Novi.

Нема коментара: