уторак, 26. мај 2009.

KORAK PO KORAK DO USPOMENE NA NOVI

KNJIŽARA „SO” OSMISLILA ORIGINALAN SUVENIR NAJVEĆEG BOKELJSKOG GRADA

Herceg Novi – Hercegnovska knjižara “So” počela je da izdaje unikatnu i ekskluzivnu Potvrdu koja pečatom i potpisom svjedoči da je vlasnik tog dokumenta uspio da se nebrojenim stepenicama uspenje, ili da siđe do glavnog gradskog trga koji se nekad zvao Trg soli.
Riječ je o autorski osmišljenom suveniru koji tekstom i dvojezičnim pečatom ukazuje na jednu od najvećih hercegnovskih atipičnosti - brojne stepenice i ulice-stepeništa.

Prema riječima autora novog suvenira, pisca Nikole Malovića, PR-a knjižare, ideja je potekla iz činjenice da se u portugalskom ljetovalištu Kabo da Roka izdaje turistima slična potvrda, koja svjedoči da je neko zaista bio na najzapadnijoj tački evropskog kontinenta.
“S obzirom na to da leži na kaskadnom, amfiteatralnom terenu, Herceg Novi umjesto mnogih ulica ima danas mnoga stepeništa. Grad ima više ulica-stepeništa nego pravih ulica. Stepenice su simbol grada. Nijedna znamenitost ne nalazi se na istoj ravni. Do svake od njih moguće je doći tek ako se savlada neko stepenište. To obilazak grada čini otežanim. Iz tog razloga, knjižara \'So\' počela je da izdaje Potvrdu”, kazao je Malović.

Tekst ove kuriozitetne i tipično hercegnovske suvenirske Potvrde, jedine i prve u nas slične, kazuje gdje se Bokokotorski zaliv nalazi na zvaničnoj wolrdwide listi od 30 najljepših zaliva na svijetu, te ih imenom sve nabraja. Potom se kazuje da je Herceg Novi osnovan 1382. zbog trgovine solju, te da ga je osnovao bosanski kralj Tvrtko I, kralj bosanskih i primorskih Srba. Na velikom pečatu prečnika pet centimetara, piše “grad sa 100.001 stepenicom. Herceg-Novi, since MCCCLXXXII”.
Malović je autor još jednog originalnog suvenira “Morska voda” za koji kaže da “suvenirska morska kap, zapremine od 0.33 litra predstavlja cijeli zaliv ili pak Crnogorsko primorje”.
Herceg Novi, ali i Boka, i dalje su bez prepoznatljivog suvenira, ali mnogi, kao Malović, o tome promišljaju, predlažu i stvaraju.


A, vez iz Dobrote

“Prije četvrt vijeka bio je raspisan konkurs za suvenir Herceg Novog na koji su pristigli radovi velikog broja tadašnjih eminentnih umjetnika. Ali suvenir nije izabran, nedostajalo je “ono nešto”. Možda to “nešto” ima vez iz Dobrote, nastao još u 14. vijeku, čiji ornamenti imaju predromaničke i renesansne, ali možda i kosmičke oblike i poruke”, kaže istoričar umjetnosti Lazar Seferović.
S.K.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Зашто не:)

Анониман је рекао...

Zalosno je,da gradjani Herceg-Novoga,koji zele da kupe dobru kjigu,moraju da trpe jako neljubazno i nadmeno osoblje Kjizare So,ijako to isto osoblje,istice da je "fakutetski obrazovano"!Ljubasnost se ne uci na fakultetu,nego se stice u familiji....