понедељак, 13. април 2009.

















Postoje mnogo stariji gradovi od Herceg Novog.
Postoje ljepša i bogatija mjesta.
Postoje gradovi koji su mnogo poželjniji
i za kojima mnogo češće žudimo,
kao za nečim nedostižnim, nečim tajanstvenim i nedokučivim...
Ali, ne postoji grad kojem je lakše pripadati od HERCEG NOVOG !

Vizantijski car i istoričar Konstantin Porfirogenet ( 905 - 909.godine ), u svojem djelu "De administrando imperio", polovinom desetog vijeka prvi put spominje Župu Dračevicu, znači više od 400 godina prije Tvrtkovog osvajanja Trebinja, Konavala i Župe Dračevice od Balšića 1377.godine.
Grad je osnovan 1382. godine, kada ga je bosanski ban, odosno kralj Tvrtko I Kotromanić utvrdio u Topaljskom zalivu, sa namjerom da on ima trgovačku, pomorsku i zanatsku ulogu, i nazvao ga Sveti Stefan.

Kao jedan od najmlađih gradova na Jadranu nazivao se i Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo... Svoje današnje ime dobio je u vrijeme vladavine Herceg Stjepana Vukčića Kosače, kada je doživio i najveći procvat i razvoj. Turci ga osvajaju 1482. godine i, sa kratkim prekidom od 1538.-1539. godine, kada su ga, na kratko, preuzeli Španci, vladaju njime blizu 200 godina, sve do 1687. godine.

Nakon toga na njegovom tlu smjenjuju se razni narodi i civilizacije, ostavljajući duboke tragove na istoriju, kulturu i ukupan razvoj ovoga kraja. Nakon Turaka grad osvajaju Mlećani, koji njime vladaju sve do propasti Mletačke Republike 1797. godine. Od tada dolazi do čestih promjena uprave u Herceg Novom.

Austrijanci su njime vladali do 1806. godine, a, nakon toga, vlast preuzimaju Rusi do 1807. godine, potom Francuzi koji vladaju do 1814. godine. U vrlo kratkom periodu 1813.-1814. godine grad je preuzela privremena vlada Crne Gore i Boke Kotorske, ali od te 1814. godine pa sve do 1918. godine grad je pod Austrougarskom upravom.

Zatim je došlo do ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca u Kraljevinu, odnosno nešto kasnije u Jugoslaviju, u čiji je sastav 1923.god ušao i Bokokotorski srez.
Poslije Kapitulacije Jugoslavije 1941. god. u gradu su kao okupatori bili Italijani, zatim i Njemci, sve do konačnog oslobođenja 28. oktobra 1944. god. Godine 1945. stvorena je nova Federativna Narodna Republika Jugoslavija, zatim SFRJ, a nakon njenog raspada 1992.godine Herceg Novi je u SRJ, potom Zajednici država Srbija i Crna Gora i od 21.maja 2006.godine u Republici Crnoj Gori.

6 коментара:

Ana Caković Barjaktarović је рекао...

Sve pohvale,odlican blog!!!

Анониман је рекао...

swaka cast, super stwar...super blog!!!!

Petar Gutic је рекао...

Toliko informacija na jednom mjestu! informacija do koji se ne dolazi lakim i svakodnevnim google-ovanjem, kada su pitanju turisticke destinacije
sve pohvale za ovaj svojevrsni turisticki portal u vidu bloga.

Posto sezona dolazi imacu ga u vidu kao preporuku sa razlogom ZASTO POSJETITI.

Анониман је рекао...

Po tome kako dobro radiš ovaj blog vidi se da volis svoj grad, a po ovome što si sve napisala o njemu, izgleda ima ti i zašto biti "beloved"!
Vjerujem da ću doći u HN i u sve ovo posjetiti.

Анониман је рекао...

треба проверити:)

Анониман је рекао...

Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.