четвртак, 30. април 2009.

PREPORUČUJEM : PLANINA ORJEN


Novljani kazu da se hercegnovska rivijera najbolje može vidjeti sa planine Orjen. Ukoliko ste odlučni u namjeri da jedan dan vašeg godišnjeg odmora provedete u pjesacenju prema planini Orjen, osim dobre volje i želje za takvim poduhvatom, trebaju vam jos samo foto aparat ili kamera. Orjen se nalazi na 1.895 metara nadmorske visine. A kad Vam tek kazemo da se sa Orjena, za sunčanih dana, može okom ispratiti cijela Crna Gora, da se može vidjeti i dio susjedne Hercegovine, Dubrovačko primorje i nekoliko najjužnijih dalmatinskih ostrva onda smo sigurni da ćete na put krenuti čim prije. U Herceg Novom su dobro organizovana i planinarska društva, a staza kojom se možete penjati na Orjen je dobro markirana. Osim pješačeći - asfaltom, do Orjena ili planine Subre može se doći i vozeći džip safari, makadamskim putem. Masiv Orjena i danas slovi za predio sa enormnim količinama padavina jer je selo Crkvice, na istočnoj strani planine, najkišovitije u Evropi sa 5 metara vodenog taloga godišnje. Takodje, čitavi predio planine Orjen bogat je florom i faunom, a najvise ljekovitim biljem i gljivama koje možete brati jedino ukoliko ste botaničar ili dobar poznavalac bilja.




3 коментара:

Ivana је рекао...

Nisam bila,inače volim da planinarim,ali više na sjeveru naše zemlje,al sigurno je pogled prelijep.

eno_hn је рекао...

Ne samo pogled, već i priroda je prelijepa, okruženje, čovjek prosto odmori mozak od svega ... Samo planine, livade i nebo.

Milina...

Анониман је рекао...

Bio sam gore, i prelijepo je. Što se tiče sjevera, i gore planine pružaju merak na svoj način, ali kada sa određenih dijelova možeš vidjeti more... to je već poseban ugođaj. definitivno bi svako sebi trebao da priušti s vremena na vrijeme, tj ko živi u HN ili svrat ponekad, da se popenje gore i da jednostavno "osjeti" prirodu. Svaka čast za textić,a i za cijeli blog :D