субота, 2. мај 2009.

DOGAĐAJI U HERCEG NOVOM

U Herceg Novom se održava veliki broj manifestacija. Koliku god tradiciju da imaju ta dešavanja, treba ih iz godine u godinu udopunjavati novim sadržajima i tako ih učiniti zanimljivijim. Dodatni kulturni značaj Herceg Novom daju umjetničke manifestacije, poput slikarskih i drugih kolonija, filmski festival, sajam knjiga, ali je Herceg Novi ipak najviše poznat po Prazniku mimoze.

Praznik Mimoze

Manifestacija koja traje više od 35 godina. Obično počinje krajem januara a završava se početkom marta. Danas je to jedna od najznačajnijih turističko – propagandnih manifestacija u Herceg Novom. „Praznik mimoze“ dobio je naziv prema raskošnom, žutom cvijetu mimoze, koji se ovdje već vjekovima uzgaja. Mimoza cvjeta u ferbuaru, tako da je najvećim dijelom praznik, upravo vezan za taj mjesec. Tradicija „Praznika mimoze“ uključuje mnoge fešte karnevalske svečanosti, (velike karnevale za odrasle i djecu), smotru mažoretki (mlade djevojke obučene u predivne crvene uniforme i koje izvodeći svoje plesne tačke obavezno svima daruju buket mimoza), karavane mimoze (uključuju gostovanje u gradovima Crne Gore, Srbije, te van granica Crne Gore), koncerti gradske muzike Herceg Novog, kao i „Montenegro mimoza Kup“ najvažniju sportsku priredbu „Praznika mimoze“. Inače, festival „Praznik Mimoze“ član je karnevalskih gradova Evrope od 1991. godine. Toj manifestaciji iz godine u godinu prisustvuje sve veći broj ljudi.

Hercegnovski Zimski Salon

Kako je Herceg Novi još od šezdesetih godina XX vijeka i grad slikara, u sklopu manifestacije „Praznik mimoze“, u februaru, se održava i veoma prestižna likovna manifestacija „Hercegnovski zimski salon“. Umjetnici iz zemlje i inostranstva iz dana u dan prezentuju svoja ostvarenja, tako da je otvaranje autorskih izložbi, tih dana februara u Herceg Novom česta pojava. U okviru salona nerijetko se organizuju i gostovanja slikara, književnika, glumaca, naučnih radnika...

HAPS(Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti)

Pozorišna manifestacija koja se održava tokom aprila. U programima HAPS-nekada su učestvovala amaterska pozorišta iz nekadašnje Jugoslavije. Danas, medjutim na programima HAPS-a uglavnom su zastupljena profesionalna pozorišta. HAPS počinje u drugoj polovini aprila, i traje 15 dana. .

Sunčane Skale

Poslednjih godina veoma popularna zabavno – muzička manifestacija. Zapravo, to je zabavno- muzički festival koji se održava tokom jula i traje tri dana. Osim pjevača sa domaće scene, okuplja i inostrane interpretatore. Takmičarskog je karaktera i za izvodjace – pobjednike obezbijedjene su veoma bogate nagrade. Ovaj muzički festival veoma je dobro medijski propraćen. Osim novinarskih, mahom TV ekipa iz Srbije i Crne Gore, dešavanja na festivalu bilježe i ekipe svih država bivše Jugoslavije, izvještavajuci direktno iz Herceg Novog.

Otvorena Knjiga

Zapravo to je sajam knjiga medjunarodnog karaktera koji se održava u avgustu i traje 15 - tak dana. Tih dana avgusta Herceg Novi je pun pisaca, književnika i mnogih drugih kojima je knjiga više od zadovoljstva. Takodje, organizatori se potrude da pripreme i druge sadržaje koji upotpunjavaju sajam kao večeri pisaca, pjesnika, druženje sa čitalackom publikom…

Hercegski Filmski Festival

Nekada se manifestacija zvala Jugoslovenski filmski festival. Održava se u avgustu. To je zapravo smotra domaće kinematografije (filmovi iz Srbije i Crne Gore). Zavisno od broja prijavljenih filmova, održava se obicno u prvoj ili drugoj dekadi avgusta. Na hercegnovskoj ljetnjoj pozornici odnosno “Kanli kuli“, gdje se prikazuju filmovi, svih sedam dana trajanja Hercegnovskog filmskog festivala, veliki je broj ljubitelja te umjetnosti koji pomno prate posljednja filmska ostvarenja iz Srbije i Crne Gore. Od prošle godine se organizuje popularna trka skalama od kafića "Lokanda " pa sve do Kanli Kule. Svako ko istrči do vrha dobija besplatnu ulaznicu.

Memorialni Plivački Maraton "Mario Dido-Marić"

Još jedna manifestacija koja se održava u avgustu. Plivači se takmiče na relaciji od Žanjica do Igala. Taj plivački maraton zapravo je obnovljena tradicija sličnog takmicenja koje je postojalo još prije II svjetskog rata. Posvećen je doktoru Mariu Didu - Mariću koji je maraton revitalizovao 1980.

Kup Herceg Novi

Je tradicionalna jedriličarska regata. U njoj se takmiče jedriličari iz svih gradova Crne Gore i Srbije, a poslednjih godina i gosti iz bivših jugoslovenskih republika . Jedriličari se takmiče u klasi „krstaš“, „optimist“ i „laser“. Dvije manifestacije koje su tek nedavno počele da se održavaju u Herceg Novom, su Jedriličarski memorijal „Milenko Vujović“ i „Jadranski padobranski kup“. Obije se održavaju u septembru.

3 коментара:

Bojan Kuburovic је рекао...

Herceg Novi je destinacija sa izvanrednim mogućnostima i prednostima,samim tim ovliki broj manifestacija je logičan.

Анониман је рекао...

прочитајте цео блог прилично добро

Анониман је рекао...

оно што сам тражио, хвала