субота, 2. мај 2009.

PLAŽE U HERCEG NOVOM

Kao i u ostalim gradovima na Primorju i u Herceg Novom vlada blaga mediteranska klima; sa suvim i toplim ljetima i blagim zimama. U ljetnjim mjesecima (jul, avgust) grad ima oko 10,7 suncanih sati dnevno. Temperatutra mora kod Herceg Novog tokom ljeta iznosi 22 do 26 stepeni, i uz priblizno istu temperaturu vazduha omogucava kupalisnu sezonu koja traje i do 5 mjeseci. Danas se hercegnovska rivijera pruza u duzini od 25 km i obuhvata 7 naselja odnosno turistickih mjesta od kojih svako ima neku osobenost i specificnost. Navedimo samo neka mjesta: Meljine, Bijela, Djenovici, Kumbor, Zelenika,... Tu su i veoma lijepo sredjene plaze. Njih 62 (registrovane) prostiru se na potezu od Njivica do rta Macak na poluostrvu Lustica. Osim atraktivnih - prirodnih, Herceg Novi poslednjih godina obiluje mnostvom modernih kupalista, koja su smjestena tik uz hotele ili pored izletista. Nabrojacemo neke od hercegnovskih plaza:

Plaza Njivice

Plaza Njivice je javna plaza, smjestena u istoimenom naselju. Od Herceg Novog je udaljena 4 kilometra. Predstavlja komibinaciju stjenovite, pjescane i betonske podloge. Novljani je jos zovu i Kraljicina plaza.U mjestu Sutorina, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Herceg Novog, ka zapadu, nalazi se najveca javna plaza na hercegnovskoj rivijeri, povrsine 9000 m2 - Blatna plaza. Bogata je veoma ljekovitim pijeskom i blatom. Plaza Rehabilitacionog centra Igalo takodje je javna ali betonska plaza. Zatim slijedi jos jedna betonska plaza hotela „Igalo“. Ipak, najatraktivnija javna pjeskovita plaza je „Raffaelo“ ispod istoimenog turistickog kompleksa. Prema mnogobrojnim anketama turista, plaza „Raffaelo“ nalazi se na prvom mjestu kada su u pitanju plaze Herceg Novog i okoline. Kao i ostale javne plaze i „Milasinovica plaza“ otvorena je za sve turiste kao i gradjane Herceg Novog tokom citave sezone.Nalazi se u mjestu Topla. Tu su i ostale veoma atraktivne plaze poput „Montenegrina“ ili plaze kod tunela. U gradskoj luci je smjestena plaza „Bijela vila“, danas javna plaza, a nekada glavno hercegnovsko gradsko kupaliste. U njenoj blizini je i plaza „Zalo“, sa srednje sitnim pijeskom i sljunkom, te pjescana javna „Corovica plaza“. Idealna za turiste rafiniranijeg ukusa je plaza hotela „Perla“, smjestena blizu centra grada, izgradjena kombinacijom betona i pijeska. Veoma atraktivna i ista po strukturi tla je plaza „Azzuro“ hotelska, a ujedno i javna plaza u mjestu Bijela, 13 kilometara udaljena od Herceg Novog. Turisticki zanimljive poslednjih godina su i plaze „Zanjice“ i „Mirista“ u okviru istoimenih izletista. Zanjice su najomiljenije izletiste na hercegnovskoj rivijeri. Plaza koja se tu nalazi je javna, nastala kombinacijom sljunka, betona i pijeska. Veoma interesantna je i plaza u uvali Miriste. Nastala je kombinacijom betona i pijeska. Zanimljiva po nazivu je plaza „Fenix Montenegro“ u Meljinama, mjestu 3 kilometra udaljenom od Herceg Novog. To je kombinovana betonsko - pjescana plaza. Gosti Herceg Novog, a najvise izletnici rado posjecuju pjeskovitu plazu „Dobrec“na poluostrvu Lustica, na kojoj se vijori Plava zastavica, a cija je ukupna povrsina 600 m2.

Plaza Yachting club

Sve navedene plaze uglavnom posjeduju kompletne plazne sadrzaje: lezaljke, suncobrane, tuseve, vodu, struju... Ne mali broj plaza posjeduje i dodatne servise poput kafe - barova, restorana, sopstvenog parkinga ili nekog drugog servisa. Kada vec govorimo o plaznim i kupalisnim kapacitetima Herceg Novog, nezaobilazno je navesti da su u poslednje vrijeme turistima zanimljiva i dva aktuelna kupalista. U blizini gradske luke je kupaliste „Yachting club“. Otvoreno je za sve turiste i gradjane. Napravljeno je kombinacijom betona i pijeska. Nudi kompletnu uslugu. U sastavu kupalista su jos restoran i picerija. Ako ste zaljubljenik egzibicija na moru, „Yachting club“ nudi iznajmlivanje moto - skutera, obuku u skoli ronjenja, rentiranje bicikala... U okviru hotela „Plaza“ u Herceg Novom nalazi se kompletno uredjeno kupaliste, povrsine 3.600 m2, a u sastavu kupalista nalazi se i plazni bar. Ukoliko se odlucite da odmor provedete u Herceg Novom, najbolje je da iz dana u dan razmisljate o novoj plazi koju treba posjetiti, jer ih je zvanicno registrovano 62. Ukoliko zelite brzo da stignete do hercegnovskih plaza, mozete birati izmedju iznajmljivanja turistickih taksi camaca, vecih taksi brodova, ili barki, koje se uglavnom nalaze u gradskoj luci. Informaciju o tome kako stici do plaze koju zelite posjetiti dobicete i od ljubaznih Novljana, u brojnim turistickim agencijama, restoranima ili Turistickoj organizaciji grada Herceg Novog.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Herceg Novi je zaista lijep po plazama i doduse Herceg Novi ih ima i previse mada jedina moja zamjerka jeste da su plaze previse prljave i da bi morali malo da pripaze sto se tice cistoce!

ana djuraskovic је рекао...

Apsolutno se slazem sa vama.Privatne plaze su ciste,ali za tu "cistocu" morate izdvojiti najmanje 5 eura za lezaljku i suncobran i ja mislim da je to skupo, dok su javne plaze u katastrofalnom stanju, mada su tu dosta tu krivi i sami turisti jer smce ne odlazu na pravo mjesto, nego ga bacaju u more, te tako na plazi mozete naci od pampers pelena pa sve do plasticnih boca, a da ne spominjem na sta ljudi nailaze dok plivaju :)